Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2011 16:34 - На път към свободата от хомосексуализма
Автор: petuk Категория: Други   
Прочетен: 2715 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 19.05.2012 15:15






На път към свободата от хомосексуализма

Статията е превод от руски: http://www.overcoming-x.ru/site/selfhelp1
 

 
Реалистични очаквания

Изменението е процес. Понякога хората смятат, че ако се молят достатъчно или силно желаят, тяхната хомосексуалност просто ще изчезне. Това обаче са нереални очаквания. Измененията в сексуалната ориентация са резултат от процес, който обикновено предполага тежка работа на самия себе си.

Представи си, че искаш да имаш градинка със зеленчуци. Може да се молиш на Бог години наред, да направи Той така, че тя да израсте в задния ти двор. И когато нищо не се получи, може дори да Му се разсърдиш, че не е чул молитвите ти. Докато всъщност от нас се изисква първо да подготвим почвата, да посадим семена, да поливаме, да копаем градинката, и да се грижим за нея. Тогава шансът да получим добра реколта се увеличава.

Точно по този начин тези, които искат да изменят своята ориентация, са длъжни да положат много усилия. Бог действително прави чудеса, но ние сме длъжни първо да подготвим нашия живот и да извършим това, което Той изисква от нас.
 

Колко време ни е необходимо?

Колко време ще отнеме процесът на промяна от хомосексуалност към хетеросексуалност, зависи от няколко фактора. Сред тях са:

1.Коренните причини за явлението

Колкото повече и по-сложни са причините, довели до влечението към собствения пол, толкова повече време може да отнеме процесът на изменяне. Например хората, изложени на жестоко сексуално насилие в детството, се нуждаят от повече време от тези, които са преживяли по-лека форма на насилие. Случаят на един такъв мъж е показателен. 4 години са му необходими за възстановяване от един единствен случай на изнасилване, преживян в детството му. Толкова силни са били степента на вина и разрушение на личността.

2. Степента на подкрепа

Колкото повече са източниците на помощ, толкова по-скоро може да се очаква положителен резултат. Например жена, посещаваща само група по взаимопомощ, ще се движи с по-бавен ход от жена, която ходи и на лични консултации, участва в църковни служби, има приятели, на които може да разкаже, какво става в живота и. 

3. Възможностите и желанието на човека да се справя с трудни личностни въпроси

Тъй като процесът на изменяне предполага работа над тях, те биха оказали сериозно влияние върху дадената област. Въпросът е свързан с желанието - наистина ли човекът иска да се промени. Някои казват, че биха искали, но те не са готови да предприемат каквито и да е било по-сериозни стъпки за това. Човек, който смята, че може да си позволи малко да пофантазира и после мисли, че всичко ще е наред, не бива да се изненадва, че процесът на промяна не върви така, както би му се искало.

Няма нищо необичайно в това, че той отнема от 5 до 10 години. Няма причини да се изпада в отчаяние. Все пак не става дума за 5 или 10 години, които ни се налага да прекараме в ада! А при някои се получава и доста по-бързо. Също така значително облекчение от напрежението на хомосексуалните преживявания може да дойде много по-рано. Ако Бог участва в това, Той ще върви заедно с теб и ще те защитава и направлява по твоя път, осветявайки го в тъмнината. Запомни, че крайната цел на живота не е да станеш хетеросексуален, а да следваш Господ, предавайки Му живота си.
 

Къде е гаранцията, че ще се получи?

Както и при други дълбоки въпроси, свързани с личността, не може да има гаранция, че ще се получи. Никой не може да обещае, че след еди-колко си години ще успееш напълно да смениш ориентацията си. Но много преживяват пълна промяна - ако по-рано са изпитвали увлечение само към единия пол, започват да имат такова само към другия. При някои пък се наблюдава значителен прогрес в посока към пълно изменяне - те могат да изпитват пълноценно влечение към човек от другия пол и даже да бъдат готови за женитба, но в същото време да остава неголямо влечение към собствения пол. За трети може да настъпят сериозни изменения в отношението към противоположния пол, докато усещанията спрямо собствения да останат непроменени. Четвърти може просто да променят своето поведение, но влеченията им да останат същите.

Това е животът. Ако двама решават три въпроса, може да се очаква, при тях да се получат различни отговори. Това, което на един може да му се стори леко, на друг може да му струва няколко години напрегната работа. Което коства на някого 5 години, отнема цял живот за другиго.
 

Процес

Основата, с която следва да започнем пътешествието:

1. Животът е много повече от твоята сексуална ориентация. Не позволявай желанието да се избавиш от хомосексуалността, да се превърне в център на твоето съществуване. Живей уравновесено и не прави големи изменения. Ще дойде време, когато ще се наложи, напрегнато да работиш в тази сфера, но ще има и такова, когато други въпроси ще бъдат на първо място.

2.Бог те обича и те приема такъв, какъвто си в момента. Какво чувстваш, мислиш или правиш, разбира може да повлияе на това, как възприемаш Неговата любов. Но Неговата любов към теб не зависи от това, какво чувстваш, мислиш или правиш. Отначало не е необходимо да се променяш или да ставаш съвършен, или да наблягаш на нещо, за да те обикне Бог.

Едно е да го знаеш с ума си, а съвсем друго е да го приемеш като дълбоко вътрешно убеждение. И това е много важно. Когато знаем, че Бог наистина ни обича и няма да ни остави никога, ние имаме твърда опора и срещаме трудностите лице в лице.

Понякога изпадаме в крайности. Една от тях е да казваме, че Господ обича всички, само мен не, защото не съм достатъчно добър. В крайна сметка никой не е "достатъчно добър" за Неговата Любов. Но тъй като Той ни е сътворил, обича всеки от нас. "Христос умря за нас, още когато бяхме грешни" (Рим. 5-8). Господ ни обича в самото ядро на нашата греховност и повреденост. Една друга крайност е да казваш, че Бог те обича такъв, какъвто си и поради това не е необходимо да се променяш въобще. Това също не е истина. Господ ни обича твърде много, за да ни остави такива, каквито сме. Той иска да разберем в пълнота, какво наистина означава да бъдем възлюбени синове и дъщери.

Да знаем, че Господ ни обича и приема, предполага и ние самите да се обичаме и приемаме. Едно е да намразим нещо, което сме извършили, особено ако нашето поведение е вредно за нас или отвлича вниманието от това, което представляваме в действителност. Друго е обаче да намразим самите себе си, което не е хубаво. Лошо е даже да мразим тази част от нашето "аз", която изпитва влечение към собствения си пол. Това толкова повече усилва болката. Напротив, длъжни сме да приемем в себе си онова, което ни свързва с влечението към същия пол и да работим над удовлетворяването на тези законни потребности, лекувайки раните, породили това влечение. 

3. Не трябва да се възприемаш само според своята ориентация. От гледна точка на християнина, преди всичко ние сме възлюбени деца на Бога. Бог те е сътворил, Той дълбоко те обича и напълно те познава.

Не е необходимо да използваш етикети от сорта на "гей" или "лесбийка". Вместо да казваш "Аз съм такъв", ти можеш да опишеш чувствата или опита си с простите фрази: "Аз изпитвам хомосексуални чувства" или "На мен ми харесват други мъже/жени", или "Аз изпитвам привличане към своя пол".

Особено тогава, когато опитите ни да се променим, ни донасят разочарование (а такива моменти ще има), е важно да помним, че принадлежим на Бог и нищо не може да ни грабне от ръката Му. Тази истина ще ни помогне да видим правилната перспектива, да повярваме в Божията доброта и любов към нас и в Неговата вярност, която не зависи от нищо.


За много от нас процесът на промяна се оказва успешен, когато работим по две направления:

1. Трябва да се разделим с дълбоките причини за нашето хомосексуално влечение. Те биха могли да бъдат лоши събития или такива, нанесли вреди върху личността - преживени в детството сексуално насилие, отхвърляне, липса на общуване с родителите, срам и други. Миналото продължава да ни влияе и днес, но въпреки че не можем да го променим, можем да осъзнаем това, което се е случило в действителност и да изменим степента и направлението на влиянието на тези събития върху нас днес.

2. Когато дълбоките въпроси са решени, е нужно също така да се отървем и от нездравите модели на поведение и мислене, и да се научим на нови. Ако начинът ни на живот в продължение на много години се е формирал под въздействието на детски травми и болки, е възможно някои лоши модели на поведение да са станали навик, като са се превърнали в автоматизирани действия и реакции. Често това са засилените фантазии и мастурбацията. Ако имаме такива нездрави привички, е нужно да се отучим от тях и да придобием нови.    
 

Процес на промяна

1. За всеки един процесът на промяна е индивидуален, но той има също така и сходни черти с този при другите. Всеки човек е отделна личност, със своя история, система на подкрепа и т.н. Процесът на промяна обаче предполага и наличието на общи моменти. Сексуалното насилие в детството или отношенията с бащата или майката са типични моменти, над които се е налагало да работят много мъже и жени. Чувството да бъдеш различен и отношението на връстниците, също е често срещан елемент. За да бъдат преодолени тези въпроси, са необходими може би същите източници на подкрепа, въпреки че техният брой и тяхното разпределение поетапно могат да бъдат различни.

2. Изменения се случват в три области: поведение, фантазии и влечение. Целта на човек, решил да смени своята сексуална ориентация, е да намали хомосексуалните фантазии, желание и поведение, като също така развие хетеросексуалното влечение.

Тъй като измененията се случват постепенно, е важно да се осъзнае, че в една област те идват по-рано, отколкото в друга. Ние можем да избираме, как да постъпваме или за какво да мислим, но да контролираме чувствата и привличанията е значително по-сложно. Като пример можем да дадем случай на човек, имащ влечение към собствения си пол, който е бил решен да прекрати всякакви сексуални връзки. По този начин неговото хомосексуално поведение бива спряно, но у него остава хомосексуалното привличане и в своите фантазии той продължава да си представя мъже. В последствие, започвайки работа върху различни аспекти от своята личност, той започва да забелязва, че се появява някакво отношение към жените, макар и това към мъжете да не е изчезнало. Далеч по-късно мъжете започват да му се струват много по-непривлекателни от жените.

Не се разстройвай, когато в една област нещата се променят, в друга всичко остава постарому. Това е нормално.

3. Преди да се почувстваш по-добре, ти става по-зле. Това са го изпитвали много от нас в преодоляването на хомосексуалността. Важното е, човек, който още е на пътя, да знае това. Когато се налага да се работи над тежките проблеми от миналото, често е много болезнено. Така е, защото се срещаме с онова, което по-рано сме се опитвали да не забелязваме или да отхвърляме. Ако сме свикнали да се успокояваме с алкохол, секс или с каквато и да е друга форма на зависимост, може да се очаква, че изкушението да смекчим болката ще стане по-силно от преди. Освен всичко останало се налага да говорим за сексуални проблеми, което само по себе си е възбуждащо. Това е естествено. С течение на времето разговорите за секс ще станат нещо обикновено.

4. Понякога ще ни се струва, че нищо не се променя и в процеса на изменение ще има периоди, когато действително нищо няма да се случва. Може би това е така, защото ще ни бъде нужен отдих от тежката работа над личността, може би има нещо, което пречи на по-нататъшния прогрес. Ако чувстваш, че стоиш на едно място, поговори с някого за това. Често другият човек се оказва по-полезен в това, да определи причините, които пречат и може да помогне в преодоляването на това препятствие.
 

Източници на помощ и подкрепа

1. Живот в Църквата, провъзгласяваща Божията любов и изцеление

Редовно участие в богослуженията, Изповед и Причастие - това е жизнено необходимо, тъй като в действителност само Господ може да ни изцели, удовлетворявайки най-необходимите ни потребности и изпълнявайки съкровените ни желания. Редовното участие в богослуженията също така измества центъра на внимание от нас самите и другите хора, които са се превърнали в наши идоли, към Единния Бог, Който единствено трябва да бъде славен.

2. Близките приятели

Близките приятели, на които можеш да се довериш и които те приемат такъв, какъвто си, и с които можеш да поговориш по сложните въпроси за влечението към собствения пол. Сам няма да се справиш. В този път ти ще имаш нужда от приятели, които да бъдат опора за теб и които няма да предадат твоето доверие. Приятелите с нормална ориентация могат да ти помогнат да осъзнаеш, че ти си приеман като мъж или жена без никакъв сексуален интерес към теб.

Някои не искат да споделят подробности от личния си живот и силно се съпротивляват. В конкретни случаи, налагащи прекарването на дълго време с определени хора - в семейството или в енорията например, наистина е необходимо внимателно да се подхожда към всеки - дали той няма да ме възприема като непроменен, дори и след като проблемът се разреши. В общия случай, винаги е по-добре, когато знаят повече хора. Това помага да се намали срама и да почувстваш, че те приемат.

3. Отчетност

Това означава редовни срещи с някого, на когото да можеш, да разкажеш за всичко. Например, ако си решил повече да не купуваш или сваляш порноматериали от интернет, но това още те изкушава, този човек може постоянно да се интересува от твоите успехи и да те въодушевява. А в случай, че не се въздържиш, би ти помогнал да разбереш, защо се е случило така.

4. Групи за взаимопомощ
 
Добре организираните групи за взаимопомощ са надеждно място, на което искрено и открито може да се споделят проблемите и да се узнае повече по темата. На тях може да се срещнем с тези, с които ни свързва обща цел и общ път, и много да научим от тях.

5. Индивидуални консултации
 
Те могат да бъдат полезни при работата по сложни случаи. Те за разлика от групите за взаимопомощ дават възможност в детайли да бъде разгледана ситуацията с помощта на човек, специализиран в това. Избирай консултанта внимателно, попитай за неговия опит и неговата позиция по отношение на изменянето на хомосексуалната ориентация. Не позволявай да бъдеш сплашен от тези, които се опитват да те обезкуражат или да повлияят на избрания от теб път за смяна на ориентацията. Има много добри терапевти, които ще те поддържат и укрепят в твоя път. Продължавай да търсиш.

6. Самообразовайте се

Има много добри книги, статии, сайтове, от които може да се копира и да се чете, както и конференции, на които може да се присъства. И въпреки че информацията сама по себе си няма да те измени, тя ще ти помогне да разбереш себе си по-добре. Ние особено много препоръчваме да се разговаря с тези, които са преодолели хомосексуализма или да се прочетат техните истории, защото ... промяната е възможна!

 

 image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 




Гласувай:
2



1. vladoangelov - ...
18.09.2011 17:06
Ако сте хомосексуалист и четете това, първо се замислете.
Такива организации съществуват. Но не могат да променят сексуалността ви. Могат да ви накарат да се съберете с човек от другия пол, да се ожените, да правите 20 секунден секс с прикрито отвращение и стиснати очи, да си родите деца и да ги отгледате в лъжа. Повярвайте ми, това нито ще ви хареса, нито е нужно. Това, че сте хомосексуални по никакъв начин не ви прави по-долни от когото и да е. Бог не ви мрази за това. Създателят на цялата вселена, ако приемем, че съществува, не би се интересувал с кого правите секс, повярвайте ми. Тези, които ползват името му, за да пропагаднират собствените си идеи, ви карат да мислите така.

Бъдете каквито сте и опитайте да изживеете живота си щастливи. Всичко друго са лъжи и глупости.
цитирай
2. armorica - А какво да правят онези хора,
18.09.2011 17:16
които природата е направила двуполови - например мозъчните центрове, отговарящи за пола, са женски, но органите в тялото са мъжки, или обратното? Такива случаи не са никак редки. Тези хора мислят за себе си така, както им го определя мозъкът, и това влиза в противоречие с външността на тялото им.
цитирай
3. vladoangelov - ...
18.09.2011 22:33
Според хората от тези организации, предполагам... да приемат, че са отвращение в очите на Бог и да се самоубият, защото така или иначе ги чака ада. А реално... да направят избор и после да продължат да живеят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petuk
Категория: Други
Прочетен: 87102
Постинги: 23
Коментари: 13
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930