Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2015 18:20 - Натриев глутамат – опасната хранителна добавка
Автор: hranata Категория: Забавление   
Прочетен: 11953 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.01.2015 18:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Натриев глутамат – опасната хранителна добавка

Натриев глутамат, известен повече като мононатриев глутамат (Е 621) или като аминопропан и дикарбоксилна киселина е хранителна добавка употребявана като овкусител. Най-цененото му качество от производителите на храни е това, че „казва” на мозъка, че храната която ядем с него е вкусна. Дори и най-безвкусното ястие става изключително вкусно с мононатриев глутамат. Проблема обаче е че води до зависимост. Когато опитаме храна без мононатриев глутамат мозъка, който е станал вече зависим, ни казва че ястието е безвкусно. Без значение колко е вкусно в действителност. Освен, че води до пристрастяване към храната, затлъстяване и преяждане, тази хранителна добавка води до главоболие, сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и се създават условия за развитието на Алцхаймер.  Най-често се използва във млените меса (кайма, колбаси, кренвирши), охладените меса, чипсове, сосове, подправки, консервирани храни, китайските и азиатските ресторанти, както и в бързите закуски (фаст футите). Империята на МакДоналдс, Биг Бургер, KFC, както и на много други подобни вериги биха рухнали без наличието на мононатриевия глутамат. Това е и тайната на Maggi.

Продуктите на бързото хранене освен, че са пълни с глутамат, бъкат и от мазнини. След като са хранили гризачи с пица, хамбургери и дюнери, група от изследователи са достигнали до заключението, че животните, използвани в изследването, губят бързо интелектуалните си способности и краткосрочната памет, за разлика от онези, които се хранят нормално.

Добавяните от хранителната индустрия овкусители не са подправки, а химични вещества, които правят възможно разпространението на вкусово лоша храна, която иначе би била отхвърлена от потребителя.

Глутаматите (натриев глутамат, калиев глутамат, калциев глутамат – всичко това са соли на глутаминовата киселина, Е620 – Е 625) създават изкуствен глад, като стимулират тези центрове в мозъка, които са отговорни за възприятието и контролирането на чувствата.

Глутаматите са наркотици, които не създават усещане за щастие или еуфория, а усещане за вкусова наслада и желание тази наслада да бъде продължена и повтаряна.

Глутаматите са съединения от аминокиселини, които преминават от лигавицата директно в кръвта, а от там попадат безпрепятствено в мозъка.

Учени от Япония са доказали разрушителното действие на глутамата върху ретината на окото. В дълготрайни опити с животни, на които в храната ежедневно е добавян глутамат, учените са доказали, че ретината на животните чувствително е изтъняла, а в последствие тези са изгубили зрението си.

При всеки индивид границата на поносимост към глутамата е различна, като зависи и от дневната форма. Симптомите са: зачервявание на кожата, стегнатост в областта на гръдния кош и трудност при дишане, гадене, повръщане, панически страх,мигрена и много други. Има и редки случаи на смърт поради спиране на дишането.

Тъй като глутаматът няма собствен вкус, а подсилва вкуса на храната, в която е добавен, той бива широко използван за всичко, което е индустриално произведено.

Глутаматът доставя наслада и удоволствие от храненето, но той те прави и зависим. Храни, не съдържащи наркотика, биват възприемани като безвкусни, т.е. настъпва атрофия на вкусовите рецептори.

Много производители използват прекалено високо количество от Е 621, което е вредно и опасно за здравето на потребителите. Освен това много нечестни производители с помощта на този бял прах маскират некачествените компоненти (костни жили, соя и пр.) в храните, за да ги покажат като пресни и натурални. Така на вкус полученият сурогат няма да бъде по-лош от натуралното месо, което е чиста измама и мошеничество.

Съветвам потребителите да внимават и четат етикетите на хранителните продукти, но да имат предвид, че производителите, за да не отблъскват купувачите, невинаги посочват, че Е621 се съдържа в продуктите; добавката може да се крие зад изразите “вкусова добавка”, “подобрител на вкуса” и др.

Други имена на Е621: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др.

 

Български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст.

Изследвания за безопасността на тази добавка се правят от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните, но крайните резултати ще бъдат огласени през 2016 година. Русия също се готви да забрани хранителната добавка.

 

Информацията съм добивал от Интернет.

 

 



Тагове:   храни,   добавки,   глутамат,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranata
Категория: Забавление
Прочетен: 62786
Постинги: 11
Коментари: 4
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031