Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2012 17:48 - Докосване до женската душа
Автор: petuk Категория: Други   
Прочетен: 1592 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.01.2012 18:13





 

Докосване до женската душа


Интервю на Джо Николози с Даян Елер-Бойко

Превод от руски: http://www.overcoming-x.ru/site/lesbi2


 

Г-жа Елер-Бойко е психотерапевт, използващ методите на психологическата школа на К.Г.Юнг. Има частна практика в Редланс, Калифорния. Омъжена, с две деца. Често участва в конференции. Била е участник и в няколко телевизионни и радио предавания.


ДН: Няма толкова много психотерапевти, които да работят с лесбийки, желаещи да променят ориентацията си, поради което бих искал да се възползвам от предоставената ми възможност и да разкажа на хората за това, което правите. Моля, разкажете ни за вашата работа.
 

ДЕБ: Обикновено клиентките идват при мен, защото по един или друг начин са били въвлечени в лесбийството. Клиентката ми разказва за това, използвайки например следните думи: "Сливането с друга жена ме кара да се чувствам сякаш най-накрая съм се върнала у дома. Това е осъществяване на древните желания". Когато чувам подобни изрази, аз знам, че тук се касае за недостиг на истинска женственост. Идеалът за женственост - творческа, експресивна, интуитивна, чувствителна, емоционална, чувстваща връзка както с материалното, така и с духовното, натура - по някакъв начин се е оказал изгубен.


ДН: Какво означава това?
 

ДЕБ: Влюбвайки се в друга жена, жената на практика търси начин да се съедини със самата себе си. Ако разглеждаме лесбийството като явление в процеса на развитие, аз бих рискувала да предположа, че тя се опитва да се събере с архетипа на "добрата майка". Това твърдение, разбира се, не е задължително да е вярно за всяка жена. Всички ние се отличаваме една от друга и във всяка от нас има по нещо специално. Въпреки това то е подходящо за мнозинството от клиентките ми... това е също и моята собствена история.
 

ДН: Значи, Вие също сте преживяли този преходен период...
 

ДЕБ: Да, с помощта на много мъдър и опитен психоаналитик от юнгианската школа. Като психотерапевт, аз считам, че мога да дам на клиента си не повече от това, което аз самата съм постигнала в своето развитие. Налага се, постоянно да имам контакт със собственото си подсъзнание, за да имам възможност да съдействам на този процес у моите клиенти.
 

ДН: Как започва лечението?
 

ДЕБ: Обикновено първо разглеждаме близките отношения на клиентката и тя не се изненадва, че в реалността този архетип на "добрата майка" по принцип не присъства. Не е ли тя за много от нас наистина идеал за женственост в най-висшия смисъл на думата - винаги достъпна за децата си, приемаща ги, способна да разбере чувствата им. За жените-лесбийки майката по правило, много често е недостъпна. Това става ясно в процеса на нашите срещи. Майката по всяка вероятност винаги е била заета и недостъпна за дъщеря си, не е била идеал за женственост и често е изпитвала негативни емоции по отношение на мъжете.
 

ДН: Как бихте определили понятието "женственост"?
 

ДЕБ: Преживяването на истинска женственост дава усещането за нещо много богато, мъдро, приемащо, нежно, всеобхватно. Женствеността отдава дължимото, както на небесното, така и на земното. Тя обединява в себе си телесното и духовното, и разбира се, се явява неразделно допълнение към мъжкото начало. Възможно е това да ви звучи поетично, мечтателно, заклинателно и вероятно не по медицински, но ако искаме да разберем жените, ние сме длъжни да ги погледнем в очите и да им говорим на техния език.
 

ДН: И какъв е този език?
 

ДЕБ: Ние се опитваме да установим връзката с женското начало вътре в нас чрез образите на въображението, разкази и използвайки творческо изразяване.
 

ДН: Това силно се отличава от начина, по който се опитваме да изградим този контакт при моите клиенти-мъже.
 

ДЕБ: Не е възможно да се влезе в общуване с жената, като се ползват традиционните "мъжки" подходи - логика и анализ, лишени от емоционален израз. Жената е привлечена от друга жена, защото тя търси сърдечност и душевна близост. Възможно е, тя никога да не е могла, да постигне това, тъй като обществото очаква от нея, че тя е длъжна да работи, да се издържа и тук няма място за отпускане. И тя се запознава накрая с тази цветност, жизнена сила, способност да твори, енергия, съставляващи самата същност на женствеността. Защото само в такова битие, чрез този език, езика на чувствата, жената намира необходимото за своя растеж.
 

ДН: Какви теми обсъждате обикновено с клиентките си?
 

ДЕБ: Обръщаме поглед назад в миналото... и не толкова в миналото на дадения човек, колкото в миналото в културен, исторически, религиозен смисъл...когато женствеността е била пълна с живот, била е творческа и почитана...женствеността се е асоциирала със свещеното. Връщаме се назад във времето, когато жената са я почитали за нейната женственост, а мъжът за неговата мъжка сила и "дела". Опитваме се да се върнем и в културен и в психологически смисъл към основата на женствеността в нашето битие. Поглеждайки назад, моята клиентка вижда културните и религиозни промени, а също и измененията в нейното собствено психологическо развитие, довели до разрушаване и обезценяване на женствеността.
 

ДН: Когато говорехте за същността на женствеността, аз неволно си спомних за майка си и за бившата си секретарка Джени, вече пенсионирана, които са били за мен жив пример на състрадание и на това, какво означава да бъдеш жена.
 

ДЕБ: Струва ми се, че истинската женственост е изгубена. Днешните феминистки са ядосани, агресивни, мъжеподобни и са загубили своята свещена позиция в дома.
 

ДН: ...а и в обществото като цяло.
 

ДЕБ: Да, в нашето общество особено много се поощрява мъжкото начало - силата, доминирането, достиженията, борбата. В резултат на това у много жени се образува невротичен разрив с истинската им природа. Те подтискат вътрешните си рани и болки, и започват да се отъждествяват с мъжкото начало. И именно неизцелените рани на женската душа водят до това, тя да стане агресивна. Много жени днес са в депресия, в изолация, изнемогващи от работа.
 

ДН: Изглежда, че обществото ни поощрява женствеността от "военен тип", въплъщаваща сила.
 

ДЕБ: Лесбийството напълно естествено се отъждествява с това изражение на феминизма. В лесбийското общество може да се чуе: "На теб не ти е нужен мъж, ти можеш да се справиш и сама" или "Какво хубаво има в мъжете? Те искат само едно... Кому са нужни?". Всичко това в съвкупност с бунтарското отношение към чувствителността и уязвимостта е част от лесбийството като явление. Чувствителността и уязвимостта стоят в основата на женствеността. Вместо да водим непрестанна война срещу мъжете, ние сме длъжни отново да внесем женственост, даваща живот както на нас, така и на околните.
 

ДН: И вие считате, че това в основата си е свързано с майката?
 

ДЕБ: Мисля, че да. Майки, които не уважават жената в себе си, стават недостъпни, унили, лесно изпадащи в депресия, раздразнителни, тревожни. Те живеят, изпълнявайки някакви невротични ритуали, призвани да запълнят пустотата в самия център на нейното естество. Това причинява болка на дъщерите им. И съответно дъщерите предават раните от своята женска душа на следващото поколение.


ДН: Как помагате на своите клиентки да възстановят връзката с женското си начало?


ДЕБ: Заедно разглеждаме, какъв живот водят и се опитваме да разберем, как това възпрепятства изграждането на контакт с женствеността вътре в тях, откъдето те ще черпят сили за растеж и опора. Аз се старая да им помогна, да намерят този източник вътре в тях, вместо да го търсят у други жени. Когато е изпълнена с женственост, жената намира необходимите и утешение и опора в дълбината на собствената си душа. И само когато тя се научи да се "захранва вътрешно", може да продължи напред и да установи връзка с мъжкото начало.
 

ДН: Така терапията се състои в разкриване на женствеността вътре в жената.
 

ДЕБ: Точно така. Когато жената отхвърля собствената си женственост, тя ще плаща за това. В опитите си за свързване с други жени, тя в действителност се опитва да се възсъедини със самата себе си, а такива съюзи по правило не са способни да изцелят душата и. При съюза с другата жена тя ще разполага само с илюзия за цялостност. "Призраците", представляващи реалните нужди на нейната личност, които са останали нерешени, ще продължат да я преследват.
 

ДН: Слушайки ви, не мога да не мисля за собствената ми работа с моите клиенти - мъже, на които по същия начин е нужно да изградят връзка с мъжествеността си и които също така не получават това в достатъчна степен от своите бащи.
 

ДЕБ: Да, аз мисля, че това може да се определи като наследство на поколенията. Майките често са отделени от своето женско "аз", тоест там има духовна празнина. Те са станали по-подобни на мъжете, което в този случай означава, че те са се превърнали в дейци, постоянно ориентирани към постигането на някаква цел. Жените са станали войни, заявяващи: "Ние можем да бъдем същите като мъжете". По този начин те са принесли в жертва част от себе си, много ценна и прекрасна част.
 

ДН: В нашето общество много неща са объркани...
 

ДЕБ: Наистина. И така, като започваме терапията оттук, ние се придвижваме към вътрешността. Преди всичко трябва просто "да бъдеш" жена и да съграждаш отношения. Аз работя много със сънища, с езика на символите, а също така и с възможни източници на болка, с "призраци".
 

ДН: Тоест вие продължавате да работите, използвайки методите на Юнг.
 

ДЕБ: Ако говорим за езика на символите, да. Искам клиентките ми да изпитат женствеността си "в действие", а това в частност означава, да прекарат известно време в тишина и уединение. Да намерят това, което Вирджиния Улф определя като "своя територия". Самата Вирджиния е била свързана с нещо творческо, пълно с живот... въпреки че нейното търсене е отишло в погрешна посока и животът и е завършил трагично.
 

ДН: Тоест жените търсят възможност за творчество, спокойствие, уравновесеност...
 

ДЕБ: Да...и в същото време нещо артистично, ярко, пълно с живот. Това "нещо" е онова, което жената се опитва да намери, установявайки отношения с друга жена. И когато тези отношения възникнат, убеждението, че има лесбийски чувства, могат да излязат на повърхността, тъй като на жената и се струва, че изпитва сексуално влечение. Така тази емоционална връзка придобива сексуален оттенък. Главното тук обаче не са сексуалните усещания. Връзката с друга жена ще и помогне да намери вътрешното си "аз", като така тя за първи път започва да чувства собствената си женственост. Това е свързано със стремежа към Бог, който изпитват всички, с естественото желание за възсъединяване и усещането на този душевен опит. Именно затова лесбийските отношения често са усещани като родство на душите.
 

ДН: Моите клиенти - мъже, също чувстват силна потребност за отношения. Но те биха искали тези отношения да имат по-възбуждащ и физически израз. Мъжкият подход можем да определим, да речем, така: "Ние заедно ще се изкачим на тази планина и ще си устроим съревнование по борба. Кой ще спечели?"
 

ДЕБ: Да, това много се отличава от женския подход. Някои от жените, които познавам - писатели, режисьори - намират възможност за изграждането на такива отношения чрез женското движение. Това за тях е нещо, което им дава чувството за пълнота. Ако ние наистина се готвим да работим с жени, сме длъжни да разберем, какво ги привлича в това движение. Не трябва да не отдаваме значение на това, считайки ги просто за тълпа, презираща мъжете.
 

ДН: Някои от мъжете, с които работя, са били част от хомосексуалното движение и те действително са намерили в него освобождение (даже и ако в последствие се е оказало, че това е относителна свобода), защото са могли да захвърлят маската на "мъжествеността", която трябва да носят, за да не бъдат отхвърлени от "нормалното" общество. Но да се върнем малко назад. Заинтересувах се от вашето описание на този идеал за уверената в себе си жена, уникална и живееща в съответствие с особеностите на личността на своя пол. Този идеал е притегателен и за мъжете, защото когато ги попитам: "Как си представяте идеалния мъж?", те казват, че ги привличат мъжете с ярко изразено мъжко начало, общителни, уверени в себе си.
 

ДЕБ: Да, разбира се. Но в съвременното общество момичето чувства, че трябва да играе определена роля, която частично я отделя от нейното собствено женствено "аз". Тя израства, обкръжена от плакати и рекламни табла, които представят жените като обекти за сексуално удовлетворяване на мъжете.
 

ДН: Това е карикатура на жената, създадена от обществото, в което живеем. И тя се опитва да живее, подражавайки на образа на момичето от рекламното табло ...
 

ДЕБ: Но да си женствена, не означава да се превърнеш в карикатурен сексуален обект. Жената може да бъде напълно земна и да носи широки дрехи. Това също е част от женското начало - да си близо до земята, да се грижиш за тревите и растенията, да ги подхранваш и да се трудиш на земята. Има още едно заблуждение - че жената е длъжна да е пасивна и винаги да се поставя на последно място. Терапията има за цел да премахне тези недоразумения.
 

ДН: С колко лесбийки сте работили?
 

ДЕБ: Те са мнозинството от клиентите ми...може би са около 50. Често обаче жените не изкарват пълния курс на лечение. Не им се иска да работят толкова много и така тежко. За мъжете това е ярко изразен сексуален проблем, но жените не страдат от това толкова. Те не изпитват болка и сексуална агония. На тях им е далеч по-лесно да оставят нежелателното сексуално поведение и да си намерят женски кръг на общуване, с който ще имат приятелски отношения, които да удовлетворяват вътрешните им потребности. Жените, които продължават лечението, по правило имат определени духовно-морални принципи. Те искат да установят по-солидна и стабилна връзка със своето женско "аз". Често можеш да чуеш от тях: "Не искам да прекарам целия си живот в самота и искам да се науча, как да изграждам отношения с мъжете". Ето защо те обикновено остават до края на терапията.
 

ДН: А какво ще кажете за сексуалните отношения с мъжете... как е решен този въпрос?
 

ДЕБ: (смеейки се) На мъжът му се налага да прояви максимална благосклонност! Най-важното е доверието и чувството за безопасност. Тогава жената ще бъде в състояние да се избави от някои качества на своята "стара" личност, по-подходящи за мъжете, да се отпусне и да се опита, да бъде женствена - това, за което по-рано не и е стигала смелост. Но както вече споменах, изказаните по-горе идеи представляват моята собствена история. Те не са подходящи за всяка клиентка и разбира се, аз не бих наложила своя опит, ако той не отговаря на реалната ситуация при клиентката. Това, което описах, е моят личен опит. На мен ми е било нужно да се избавя от "старата" женственост и да я заменя с нова. Трябва да добавя също, че моята история все още не е завършила. За всички нас напредъкът е дълъг житейски процес. Процес на развитие и формиране на личността.
 

 

 

 image

 

 

 

 

 

 













 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petuk
Категория: Други
Прочетен: 86886
Постинги: 23
Коментари: 13
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031